Domotica: Automatiserenin huis?

Vanaf uw vakantiebestemming in Spanje thuis het zonnescherm laten zakken. Een halfuur voordat u thuiskomt uit uw werk alvast de verwarming aanzetten. Wanneer u thuiskomt de garagedeur automatisch laten openen of 's ochtends wanneer uw wekker gaat de koffie laten pruttelen. We kunnen tegenwoordig ontzettend veel dingen in huis laten automatiseren. Sommige dingen kent u, maar er zijn wellicht nog meer dingen die kunnen, zonder dat u daar weet van heeft. Daarom: een lesje in domotica, oftewel robotica en informatica in uw huis (latijn: domus).

Domotica

Steeds vaker horen we de term ‘domotica’ of ‘smart home’. Misschien heeft u niet gelijk een duidelijk beeld van wat hier nou precies mee bedoeld wordt. Toch zult u er versteld van staan hoeveel toepassingen er al bij u in huis aanwezig zijn. Met domotica bedoelen we eigenlijk niets anders dan de automatisering van het huishouden om het voor u allemaal net iets makkelijker te maken. Denk bijvoorbeeld aan de verwarming die na elf uur ’s avonds automatisch op nachtstand springt, maar ook interactieve TV of de garagedeur die u vanuit de auto met een afstandsbediening kunt openen.

PowerView™ Motorisation van Luxaflex®

Ook raamdecoratie en buitenzonwering is tegenwoordig te automatiseren, bijvoorbeeld met het nieuwe PowerView™ Motorisation van Luxaflex®. Hiermee kunt u nu ook eenvoudig uw binnenzonwering beheren vanaf een smartphone of met een afstandsbediening. U kunt op deze manier gewekt worden door het zonlicht wanneer u instelt dat uw raamdecoratie voor de tijd op uw wekker omhoog moeten gaan. Door het aanmaken van zogenaamde scènes stelt uw de raambekleding met één druk op de knop in voor een avondje film of gezellig etentje. Bijkomend voordeel is dat u uw raambekleding in uw vakantie of weekend weg, nog steeds op en neer kunt laten gaan. U simuleert als het ware uw aanwezigheid. Zo kunt u met een gerust gevoel het huis uit. Nog een voordeel: u heeft geen bedieningskoordjes meer bij uw raamdecoratie hangen. Dit is niet alleen een mooier gezicht, maar ook veilig voor uw kinderen en huisdieren.

Alles in één.

Kent u de reclame van Somfy nog? ‘Bestuur je huis met één druk op de knop’, zo luidde de boodschap. En zo simpel is het ook. Bij Somfy vindt u motoren, bedieningen en automatische besturingen voor uw woning. Van terraszonwering tot alarmsystemen, van raamdecoratie tot verlichting. En de ontwikkelingen gaan in een razend tempo door. Nieuw van Somfy is TaHoma®. Hiermee kunt u nu vanaf uw eigen telefoon of tablet het hele huis besturen, ook als u niet thuis bent of zelfs aan de andere kant van de wereld zit.

De slimme thermostaat

Ook een slimme thermostaat is een bekend voorbeeld van domotica. En niet alleen de thermostaat, maar ook energieleveranciers komen met steeds meer opties om verbruik van elektra en gas of warmte te monitoren. Op deze manier kun u aanzienlijke besparingen doen op uw energie-uitgaven. Koppel slimme apparaten en verhoog direct uw wooncomfort. Verbind bijvoorbeeld de slimme rookmelder aan een dergelijk systeem en u krijgt automatisch een melding op uw smartphone als de rookmelder afgaat. Ook als de batterijen vervangen moeten worden krijgt u een bericht. Dat is wel zo veilig. De belangrijkste voordelen van dit soort domotica zijn uiteindelijk inzicht in uw energieverbruik, waardoor u kunt besparen op uw energierekening.